Jessica Nyman berättar om pandemin

Pandemin har gjort avtryck

Det var nog inte bara jag inom mäklarbranschen som tänkte och kände rädsla när pandemin slog till. Visst kändes det osäkert och jag tänkte att det kanske skulle komma att dö ut totalt, eftersom det blir en sådan stor osäkerhet på marknaden. Men faktum är att det snarare blev tvärtom.

Behov av större yta

Många var vi som blev isolerade hemma. Hemmakontor och älskade familjemedlemmar nära inpå gjorde behovet av mer yta på hemmaplan större. Det var först när pandemin slog till som jag såg ett nytt behov börja träda fram hos kunder; ett rum extra var det flera som efterfrågade. Vi märkte det framförallt på att efterfrågan på hus blev större och det har hållit i sig. Många har med sig det när de köper boende nu att de åtminstone bör ha ett extra rum. Det är som att det har blivit ett nytt kriterier, den nya standarden kan man säga.

Fritidshus

Det är såklart trevligt med hus, och uteplats det har jag minsann märkt att det är flera som tittat lite extra efter. Men framförallt intresset för fritidshus blev under pandemin väldigt intressant och det var ett extremt tryck på det. Däremot var det ganska svårt att få tag på objekt så när det väl dök upp något så såldes de snabbt. De var lättsålda de där fritidshusen, mer än någonsin tidigare.

Att många är mer villiga att lägga sina pengar på renovering har varit tydligt. Det blir ju klart så när vi inte kunde resa på samma sätt som tidigare. Såklart att många haft pengar över i plånboken till annat. Jag upplever det som att det under pandemin är fler som renoverat och framförallt kunnat tänka sig att renovera och fixa till bostäder. Det var ju till och med brist på byggmaterial ett tag.

När vi skriver objektbeskrivningar så lyfter vi fram fastigheternas bästa delar. Under pandemin har det varit extra viktigt att få med om en bostad har uteplats eller om det är nära till grönområden med mera. Mindre resande och semestrar på hemmaplan har såklart gjort att många har hittat nya intressen som att vara ute i skog och mark. Boendet har prioriterats lite mer under pandemin tror jag allt.

Restriktioners påverkan

Jag märkte nu i höstas när oktober-restriktionerna kom. Då dök det eftersom många skulle återgå, tillbaka till det normala för att börja jobba som tidigare. Men när fjärde “boomen” kom i början av januari då drog bostadsmarknaden igång igen. Många såg sin chans och tänkte väl att: nu passar vi på att sälja. 

Vi får se hur det blir framåt nu med tanke på inflationen som är rätt hög och räntor som blir högre tidigare än man räknat med. Sådant påverkar också branschen såklart. Men i det stora hela så har det verkligen varit en bra bostadsmarknad under pandemin, det har varit fullt fart och jag hoppas att det fortsätter så!

Rulla till toppen