Jessica Nyman sitter i soffan och berättar om sina tankar kring ett gott branschklimat för fastighetsmäklare.

Tillsammans kan vi lyfta branschen

Hur kan vi fastighetsmäklare i Uddevalla lyfta branschen tillsammans? Utveckla den till något bra för vår egen och våra gemensamma kunders skull.

Som så många av er vet så trivs jag väldigt bra i min yrkesroll som franchisetagare och fastighetsmäklare på HusmanHagberg i Uddevalla. Jag älskar mitt jobb!
Som person både tänker och känner jag en massa hela tiden. En sak jag gått och funderat på ett tag är hur vi fastighetsmäklare i stan kan utveckla branschen tillsammans. Utveckla den till något bra. Uddevalla är inte så stort som man kan tro och därmed kan det tyckas konstigt att anordna branschträffar i vår stad. Men jag vet att det i mindre städer än så här där konkurrenssituationen kan vara än mer påtaglig och branschen tuff så anordnas det lyckade branschträffar där branschkollegor kan ses, utbyta erfarenheter och skapa ett gott klimat, tillsammans.

Det är en tuff bransch vi arbetar inom, vi som fastighetsmäklare är ju också säljare och det blir så lätt personligt det vi gör på något sätt, när vi ibland går på så hårt. Och det är såklart en konkurrensutsatt yrkesroll, speciellt då vi i branschen arbetar på provision. Det är ju hur vi än vrider på det pengar och marknadsandelar vi tävlar om. Men jag tror att ett gott klimat är ett vinnande koncept för att tävla på schyssta villkor.  Just av den anledningen känner jag att det vore så roligt att kunna göra något liknande i vår stad, Uddevalla. Ett extra gott klimat i branschen vore fantastiskt. Det skulle vi alla må bra utav. Och det oavsett bransch med konkurrensutsatta yrkesroller. 

Jag har alltid sagt att om någon gör något bra – tala om det. Ni vet själva hur glad man kan bli av en komplimang. Så tänker jag även i mäklarbranschen, får jag höra eller upplever att en mäklare gjort något riktigt bra så talar jag gärna om det. Glädje smittar!

Lyfta branschen och yrket som fastighetsmäklare

Jag vill verkligen lyfta vår profession i mäklarbranschen. Det finns så många duktiga fastighetsmäklare i vår stad Uddevalla och genom att lyfta varandra lyfter vi samtidigt branschen. Då kan vi också höja statusen för yrket som mäklare. Och sen tänker jag även på våra gemensamma kunder i vår stad. För egentligen har vi som fastighetsmäklare ett gemensamt ansvar för våra kunders bästa och även för branschen i sin helhet. Vi vill alla att branschen ska ha en bra status. 

När jag kommer ut till en kund som eventuellt vill sälja en bostad genom mig så är det viktigaste för mig att de ska kunna göra sig en bedömning av mig som fastighetsmäklare utifrån hur jag arbetar. Jag vill att ska de kunna fatta sina beslut på sunda grunder när de väljer mig på grund av min kunskap och erfarenhet. Detsamma gäller säkerligen de flesta mäklare, förhoppningsvis tänker vi alla så. 

Vi är väldigt transparenta på HusmanHagberg och kör väldigt mycket med kundomdömen. Detta för att en spekulant, köpare eller säljare ska kunna läsa vad andra tycker om oss. Det kan man göra på Reco till exempel.

Återkommande fråga från kunder

En fråga som dykt upp och som jag fått av några kunder vid ett flertalet tillfällen är om en fastighetsmäklare kan neka någon att köpa en lägenhet eller ett hus om inte den fastighetsmäklaren får sälja ditt nuvarande lägenhet eller hus. 

Jag brukar svara som så att nej, som fastighetsmäklare kan man inte neka någon det eller säga så. Men däremot kan såklart en säljare säga att hen vill att fastighetsmäklaren säljer ens bostad när hen är spekulant på ett annat objekt hos samma mäklare. Men då är det säljaren som i det fall har rätten att neka en fastighetsmäklare om det inte skulle kännas bra. Men en fastighetsmäklare ska inte säga så. 

Jag tar upp den här frågan då den berör mig djupt. Jag blir nämligen väldigt ledsen när jag hör att kunder får felaktig information. Och så ska det inte vara i vår bransch. Jag vill lyfta vår bransch till något bättre, till något riktigt bra. Det gynnar oss alla, mäklare som kunder. Tillsammans kan vi bättre!

Rulla till toppen